3 sätt att hitta bilder på nätet

Om du behöver professionellt fotograferade bilder oavsett sammanhang – som inspiration till din egen fotografering, till din hemsida, eller för kommersiellt bruk – finns mängder av resurser för att hitta bilder på nätet. Vi går igenom var du kan köpa bilder från proffs och duktiga amatörer, och vad du behöver tänka på innan du använder bilder du hittat gratis på internet.

1. Hitta bilder hos en bildbyrå

Om du löpande behöver tillgång till bilder av hög kvalitet, eller om du bara behöver bilder för ett specifikt projekt, kan du vända dig till en longtail-bildbyrå, som det finns många av online i dag. En digital bildbyrå samlar tusentals bilder och gör det enkelt för dig att hitta rätt med tydliga kategorier och taggar. Hos en bildbyrå som Mostphotos hittar du till exempel fler än 34 miljoner royaltyfria bilder för användning till din hemsida, tidning, eller vad som helst. Här hittar du en blandning av professionella fotografer och utvalda bilder från duktiga amatörer.

  • Professionella bilder
  • Prenumerationsbaserat
  • Snabb tillgång till miljoner bilder

2. Fotoprogram med fotobibliotek

De flesta marknadsledande datorprogrammen för bildredigering har i dag integrerade bildbanker, så att du med några få klick kan importera in bilderna du behöver i dina dokument. Till vanliga programsviter som Adobe Creative Cloud ingår en viss tillgång till deras bildbank Adobe Stock via din programprenumeration, men du kan även betala extra för fri tillgång till hela biblioteket, eller betala för enstaka bilder när du behöver dem. Med alla resurser på samma ställe gör Adobe Creative Cloud att ditt arbete blir lättorganiserat och smidigt.

  • Kurerat innehåll med utvalda bilder
  • Enkel tillgång via dina bildredigeringsprogram
  • Tydliga licenser och användningsområden

3. Hitta bilder på Google

En av de smidigaste och med kraftfulla sökmotorerna för bilder i dag är kanske också din egen startsida – nämligen Google. Deras smarta bildsök bygger som deras vanliga sökmotor på algoritmer som gör att du hittar saker baserat på var du befinner dig och din tidigare sökhistorik. I resultaten filtrerar du enkelt fram sökresultat efter önskemål – specifika storlekar, endast svartvita bilder, genomskinliga bilder och så vidare. Du kan också markera om du endast vill se bilder som går att licensiera via Creative Commons eller andra licenser.

  • Miljontals bilder från hela nätet
  • Enkel och kraftfull sökmotor
  • Sök via bilder för att hitta liknande bilder

Bilder med och utan rättigheter

När du hittar gratis bilder via Google eller på andra ställen på nätet är det viktigt att känna till dess rättigheter innan du använder bilden för eget syfte. Om du är osäker på om en bild är fri att använda är det säkrast att hitta en annan bild, för att undvika att du bryter mot upphovsrätten.

Den ideella organisationen Creative Commons erbjuder licenser för upphovsmän att märka sina bilder (eller andra verk) med, så att du som konsument enkelt kan se vad du har rätt att göra med bilden. Det finns 6 olika licenstyper inom Creative Commons, här rankade från mest tillåtande:

CC BY – Verket får användas fritt, även i kommersiella sammanhang. Alla som använder verket måste uppge vem som är upphovsmannen i samband med användning och spridning.
CC BY-SA – Som CC BY, med tillägget att nya verk som skapas utifrån originalet måste ha samma licens som ursprungsverket.
CC BY-NC – Verket får användas fritt, men inte i kommersiella sammanhang. Som med alla BY-licenser måste upphovspersonen anges vid användning och spridning.
CC BY-NC-SA – Som BY-NC med tillägget att nya verk som skapas utifrån originalet måste ha samma licens som ursprungsverket.
CC BY-ND – Verket får användas fritt förutsatt att upphovspersonen anges, men verket får inte bearbetas eller förändras.
CC BY-NC-ND – Verket får användas fritt förutsatt att upphovspersonen anges, men inte i kommersiella sammanhang, och verket får inte bearbetas eller förändras.